Освен уникалните находища на минерална вода,  за отличното развитие на туризма във Велинград изиграва важна роля и природата. Околността разполага с разнообразени флора и фауна, които няма как да останат незабелязани… А водните богатства наоколо са повече от забележилми… В тази статия сме ви подбрали 5 от язовирите, които си заслужава да видите, когато сте във Велинград…

Открий страхотни места за настаняване във Велинград тук: 

Booking.com

1. Язовир Белмекен

Язовир Белмекен е язовирът с най-висока надморска височина на Балканите – 1923м. В превод името означава „Известно място”. Над язовира се издига и едноименния му връх, често избирана точка за катерене. Необятно синия язовир в комплект със зелените гори създават усещане на безвремие, тишина и спокойствие, което е лукса на 21 век. В района на язовира се намира и Национална спортна база „Белмекен”. В нея провеждат спортна подготовка едни от най-изявените чуждестранни и наши спортисти. Ще имате възможността да отседнете в хотелската част на базата, да използвате еднодневно спортните съоръжения или просто да пиете кафе в барчето. А ако сте късметлии¸нищо чудно да срещнете и някоя известна личност.

язовир Белмекен
язовир Белмекен

ВИЖ ОЩЕ: 5 уникални язовира, които да видиш в България 

2. Язовир Доспат

Язовир Доспат е най-обширният по площ язовир у нас. Доспат осигурява необходимите условия за риболов, а умерените климатични условия го правят още по-подходящ за това. Тревната площ около язовира позволява релаксиращи разходки. А ако искате да имате едно наистина романтично изживяване, то тогава задължително посетете комплекс Романтика в Сърница, непосредствено до язовира. Пътеката около язовира ще ви накара да забравите за всичко и да се наслаждавате на чара на уникалната природа. Нощите там са не по-малко вълнуващи, ще се наслаждавате на водата и звездите по осветената от лампи и пълна с пейки пътека.

панорама над язовир Доспат
панорама над язовир Доспат

ВИЖ ОЩЕ: 5 уникални места, които да разгледаш около Велинград 

3. Язовир Батак

Батак е шестият по големина язовир у нас. Той се намира само на 4km от едноименния град и на около 17km от Велинград. На единия му бряг е разположен известния планински курорт Цигов чарк, а на другия изглед над язовира има летовището – Дъното. Този язовир е един от най-подходящите за риболов. Природата и климата предразполагат и за пикник в горещите летни дни. Особено впечатляващ е острова в самия язовир, който е наречен още Голака.

Язовир Батак - остров "Голака"
Язовир Батак – остров “Голака”

ВИЖ ОЩЕ: Къмпингуване на язовир Батак – какво да разгледаме в региона 

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия каталог…

4. Язовир Голям беглик

Голям беглик е един малко известен, ала изключително приятен язовир. Язовир Голям беглик е част от землището на град Батак. Язовирът се посещава целогодишно, и ако го посетите през зимата спокойствието, уюта и бягството от натовареното ежедневие са ви гарантирани. Но ако се озовете тук през летния сезон, то бъдете сигурни – няма да скучаете. На Голям беглик ще имате възможността да карате водни колела или кану, да ловите риба или просто да се любувате на възхитителната природа. В близост до язовира се намира и резерват Беглика, който е отворен за посетители.

Най-красивите язовири в България - язовир Голям Беглик
Най-красивите язовири в България – язовир Голям Беглик

5. Язовир Широка поляна

Язовир Широка поляна е разположен на водите на Сърнена ръка, отново част от община Батак. Водата му се използва предимно за енергетика. Туризмът и риболовът са еднакво добре развити тук. Изкачвайки се по пътя ще се натъкнете на една единствена по рода си панорама, която показва язовира като сякаш образуван от много на брой малки язовири. Това място е отлична локация за снимки и всъщност много от снимките в Инстаграм са правени точно тук. Боровите гори, около самия язовир, осигуряват прохлада и сенки през лятото, така че не се чудете – отидете!

Язовир Широка Поляна
Язовир Широка Поляна

ВИЖ ОЩЕ:

5 уникални български язовира, които трябва да видиш 

5 от най-красивите водопади в България 

5 красиви места в Пирин 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Оферти за настаняване във Велинград

Разгледай страхотни места за настаняване в района на Велинград и резервирай сигурно и удобно тук...

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: