Къмпингуването в планината, дори само за уикенд, е релаксиращ и приятен начин да се върнете към природата, но липсата на опит може да доведе до редица грешки при къмпингуване. Ето кои са най-често срещаните и как могат да бъдат избегнати:

1. Неподходящ размер на палатка

Поръчването на планинско оборудване онлайн от непознати iнтернет магазини може да бъде много непредвидимо. Подобен проблем е възможно да се случи и при поръчка на вашата палатка, затова е препоръчително да обърнете повече внимание на описанието на продукта. Има доста такива магазини, които продават “палатки за 3-ма души”, а когато я купите, с изненада ще установите, че става само за вас и вашата раница. Затова е необходимо да се уверите, че онлайн магазинът ще ви предостави абсолютно всички необходими данни относно размера на палатката: производител, тип, сезон, за който е подходяща, размери, пръчки, интериор/външен материал, брой на вписванията и броя на затворниците, които се вписват в него. Добрите онлайн магазини предлагат и възможност за четене на отзиви на клиенти за продукти, които също са много полезни. Разходката в планината е не като да спортувате на тренажора вкъщи, така че трябва да сте наистина добре подготвени.

Туристиеска палатка
Туристиеска палатка

2. Неизпробване на екипировката преди прехода

Очевидно най-неподходящият момент да забележите липсата на някои сглобки от палатката, или скъсвания в спалния чувал е моментът, когато вече сте на мястото за къмпинг на около 2000 метра надморска височина и, още по-лошо, вече е вечер. Що се отнася до туристическите обувки, те трябва да се носят из града няколко пъти, за да сте сигурни, че са удобни и не ви причиняват рани. За жените трябва да се избере вариантът на обувки, произведени специално за тях, тъй като те са адаптирани към физическите им характеристики: по-тесен ток, допълнителна ламела за баланс между опора и гъвкавост на походката, по-голяма пронация, характерна за женската походка.

туристически обувки
туристически обувки

3. Закъснение с предварително направената програма

Монтирането на палатка в тъмното не е нещо, което бихте искали да изпитате, тъй като почти винаги съществува риск да предприемете грешна стъпка. Изключително важно е да се запознаете с къмпинга по светло, да имате престава от цялата локация.

Къмпинг през лятото
Къмпинг през лятото

4. За приготвянето на храна разчитате единствено на огъня от околните дървета

Дъждът или мокрите дърва могат да бъдат неудобство и може да бъде трудно или дори невъзможно да се запали огън, така че готвенето на храна на огъня не трябва да е необходимост.

5. Неподходящо облекло

Важно е да се отбележи, че през нощта температурните разлики от дневните могат да бъдат изключително високи. По този начин ще трябва да се уверите, че всичко е подходящо за нощувка в планината и че спалния чувал е предназначен за туризъм в планински райони. Дрехите също трябва да се избират въз основа на външните температури.

Къмпинг в гората
Къмпинг в гората

6. Неправилно избрана храна

В планината не се изискват специалитети, особено при настаняване на палатка. Тук са подходящи прости храни, които не се развалят лесно, като органични протеинови блокчета и фибри или много пушено месо.

7. Липса на достатъчно източници на светлина

Случва се много групи неопитни туристи да имат само един челник, когато са в планината, а иначе трябва да се ориентират с помощта на мобилни телефони. Важно е всеки член на групата да има такова фенерче.

Светлината в къмпинга
Светлината в къмпинга

ВИЖ ОЩЕ:

ТАЙНИТЕ НА ПЕЙЗАЖНАТА ФОТОГРАФИЯ 

5 МЕСТА, КОИТО ДА ПОСЕТИШ В РОДОПИТЕ 

5 СТРАХОТНИ МЕСТА, КОИТО ДА ЗАСНЕМЕШ С ДРОН

 

 

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: