Докато по-голямата част от пейзажните снимки се правят при ясно и слънчево време, условията на осветление могат да бъдат много по-интересни по време на буря, привечер и призори или дори през нощта.
Нивото на светлина е неизбежно по-ниско, но характерът му може да бъде възхитителен. Ето защо професионалните пейзажни фотографи са особено активни в началото и в края на деня и прекарват по-малко продуктивни следобеди, премествайки се от място на място и намирайки потенциални точки за снимане.
В тази статия ще засегнем няколко нестандартни ситуации, в които можете да направите страхотни пейзажни снимки, а тези съвети ще ви помогнат да избегнете много от трудностите при снимане.

Снимки в мрачно време

Изразът “лошо време” е измислен от обикновените хора, които предпочитат топла слънчева светлина пред пронизващия вятър или дъжд, докато от фотографска гледна точка има просто “времето” и колкото по-малко удобно става, толкова повече възможности възникват за снимане нестандартни и ефектни рамки.
Различните видове метеорологични условия създават свое собствено настроение, което ви позволява да направите серия от напълно различни снимки на една и съща област. Общото между тях е, че нивото на светлина обикновено е много намалено, а необходимата скорост на затвора може да бъде няколко секунди дори на обяд.Това води до необходимостта от внимателен и съзнателен подход към снимането, особено задържането на камерата неподвижна.

Снимки по време на мъгла и дим

При снимки в мъгла се губят малки детайли, както и усещането за триизмерно пространство, въпреки че по-далечните обекти придобиват по-светъл връх (феномен, известен като “въздушна перспектива”). Мъглата се появява, когато топъл, влажен въздух удари студена земя или водни повърхности и излишната пара кондензира в малки капчици.

Най-доброто време за снимане в мъгла е ранната сутрин, когато слънчевите лъчи все още не са успели да загреят студената земя и да предизвикат изпаряване на влагата; най-често подходящи условия могат да се намерят през пролетта и есента. Ако можете да излезете преди изгрев слънце, можете да снимате пейзажа в пастелни цветове, като първите сутрешни лъчи пробият изпаренията или листата на дърветата и създават страхотен светлинен ефект. Гъстата мъгла не е толкова нежна, ограничава видимостта до няколко метра и превръща пейзажа в монохромна сива маса, над която се издигат само най-големите обекти: корони на дървета, кули на катедралата и др. Но това не бива да ви обърква – графичната простота на мъгливите композиции винаги носи нещо ново в света на ярките и ясни пейзажни фотографии.

За да направите добър кадър в мъгла, трябва да играете върху особеностите на тези условия. Ако искате да подчертаете ефекта на въздушната перспектива, вземете телеобектив и включете в кадъра дълъг обект, който отива в далечината, като река или път, който става по-малко различим, когато се отдалечавате от точката на снимане , в крайна сметка напълно изчезна от полезрението.
Оптиката с дълъг фокус, която притиска перспективата, прави ефекта по-изразен. Широкоъгълните лещи служат на обратната цел, което ви позволява да включите доста близки обекти в кадъра, чиято видимост е почти същата като нормалната.
Когато снимате в гъста мъгла, опитайте се да включите ярък обект, като човек с червена шапка или пощенска кутия, в кадъра, за да изиграете контраста между неговата острота и замъгляването на останалата част от пейзажа.

Източник: https://www.svatbenfotograf.org/

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: