Кърджали е областен център в Южна България, разположен на двата бряга на река Арда. Много от местата в и около града са обвити в тайни и мистерии, но не по-различно стоят нещата и с името на града. Според легендата градът носи името на т.нар. Кърджа Али – военачалник, който предвождал османците при нападението на града.

Кърджали от високо
Кърджали от високо

Регионалният исторически музей в Кърджали е едно от най-посещаваните места. В него може да откриете културни ценности, които са събирани повече от половин век. Красивата сграда на музея е разположена в свеж парк, който е дом на около 30 растителни вида, характерни само за България.

Открий страхотни оферти за настаняване в района на Кърджали тук:

Booking.com

Не по-малко впечатляваща е и Художествената галерия „Станка Димитрова”, чието основаване съвпада с това на музея. В галерията са поместени икони на самобитни майстори от Родопите и Тракия, и художествени произведения на три поколения български художници, скулптори и графити. Делото на едни от най-известните български художници, измежду които и Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Дечко Узунов, се намира тук. Неслучайно мястото е обявено и за паметник на културата.

Галерия
Галерия

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Само на 15km от града се намира едно от чудесата на България и на света – скалният град Перперикон. Изсечен изцяло в скалите, Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници. Мястото е свещено и е уникално в археологичен, исторически, мултирелигиозен и природен аспект. Гледката, която се открива от древния свещен град е повече от завладяваща. Легендите разказват за богове от гръцката митология и велики личности от световната история, които са намирали убежище тук – бог Дионис, Александър Велики, римския император Гай Октавий и др. В една от частите на Перперикон са открити останки, сочещи за най-ранната църква, открита досега в Родопите. Обектът, за който пише дори и прочутия старогръцки историк Херодот, продължава да бъде изследвано още. Разкопките, които се провеждат всяка година, водят до все нови и нощи неща, а с това и броят на посетителите непрекъснато расте.

Тракийско светилище Перперикон
Тракийско светилище Перперикон

Виж още: 5 уникални тракийски места, които трябва да видиш 

Кърджали разполага и с природни дарове. Недалеч от града са разположени два големи язовира – „Студен кладенец” и „Кърджали”, които привличат любители на риболова от цялата страна. Огледално чистите води на язовирите са подходящи за отдих с прекрасна гледка, чист въздух и спокойствие.

 

Многобройните забележителности привличат хиляди туристи целогодишно. Освен, че има какво да се види в културен план, то в Кърджали ще се натъкнете и на взаимното съжителство на население от български и турски произход. Ще имате възможността да наблюдавате битието, което си делят хора с различна националност. Кърджали и района около него е подходящ за туристи по всяко време от годината!

 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: