Стара Загора е град разположен в Южна България, в подножието на Стара Планина. Градът на липите, както още може да го срещнете, е шестият по големина в България и е с особено значение за икономическото развитие на страната. В хода на своята история, градът се е наричал още: Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра и Железник. Имайки предвид, че първите сведения за Стара Загора датират от над 8 000 години, е съвсем естествено да има какво да се види тук.

Многовековната история

на Стара Загора е запазила и до днес копките, които до една са белег на толкова много епохи. Улиците от римско време за момент ще ви пренесат в Италия. Една от най- автентичните римски улици в града е Античен форумен комплекс Августа Траяна. Разположен в центъра на града, археологическият обект е място на редица останки от град, съществувал още от епохата на древен Рим. Ще се насладите на тази разходка на открито. Освен това при форума е изградена трибуна, на която много често се изнасят оперни,театрални, балетни и фестивални прояви, които ще ви заинтригуват.

Стара Загора

е родно място на известния Гео Милев, изтъкнат поет-експресионист. Къщата музей на тази значима българска личност показва не само домашната обстановка на неговото семейство, ами и някои от неговите първи творчески постижения – стъкленото му око, спиращи дъха портрети и много негови лични вещи. Посещението на музея гарантира да се потопите в атмосферата, формирала характера на една от най-интересните и буйни личности в историята на българската литература.

И едно по-съвременно място, което си заслужава да се види в града е художествената галерия. Галерията е дом на над 4 000 художествени произведения. Разнообразието от портрети¸пейзажи, графики и икони е дело на най-известните български художници и ви дава възможност да черпите много творческо вдъхновение.

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клептуз апартаменти
у дома далеч от дома ...

Апарт собственост във Велинград

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

СПА Хотел РИЧ
град Велинград

Най-добрият бутиков СПА хотел за 2020 г.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Център Чакра
София

Холистичен център

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Рекламирай тук

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Клиника Б-Дент
град София

Качествени услуги в денталната медицина

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

 

Природата и архитектурата

на Стара Загора също са уникални. Неслучайно мястото се слави като „градът на липите”, защото тук едва ли ще минете и няколко метра, без да се натъкнете на липа. Стара Загора е известна още и като „градът на правите улици”. След опожаряването на града през 1877г., един австро-унгарски архитект създава оригинален проект, по който градът да добие неповторим облик. Оттогава насам градът придобива вид на шахматна структура с прави улици, което е уникално.

Езерото Загорка е едно местенце, сгушено в североизточната част на Стара Загора, което е идеалното за глътка чист въздух, отдих и разходка. Обектът е подходящ и за риболов. Със своите водни атракции, разнообразни морски животни и заведения, езерото е идеално за малки и големи. А за фитнес ентусиасти, „Загорка” предлага алея около езерото, която е достатъчно широка за бегачи и велосипедисти, в комплект с безценна гледка!

На територията на града се намира и зоологическа градина. Зоопаркът в Стара Загора е място, където може да видите редица животински видове- от ягуар и лама, до щрауси и папагали. Мястото ще ви донесе сигурни емоции и радост.

Няма как да пропуснем и Артилерийски парк, който е само на 6 години. Въпреки, че е нов, вече се е утвърдил като най-хубавия парк в Стара Загора. Паркът е богат на детски площадки и спортни съоръжения, което го прави подходящ за хора на всякаква възраст. Което и място да посетите от горе изброените, не забравяйте да си вземете хубава камера, защото уникалните пейзажи на Стара Загора ще ви принудят да запечатате момента!

ВИЖ ОЩЕ:

Какво да разгледаме в Пазарджик 

Родопите – 5 уникални места, които трябва да видиш 

Банско – зимната перла на България 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: