Богатството на България от природни красоти е огромно, но едно от най-очарователните й качества са нейните уникални езера. От кристално чистите тюркоазени води на езерата в Рила до спокойните, заобиколени от гори езера в Родопите и Пирин, всяко езеро предлага уникална гледка и незабравими изживяване. В тази статия ще разгледаме пет уникални езера в България, които задължително трябва да посетите. Ето и кои са те…

Леденото езеро в Рила

Разположено на надморска височина от 2715 метра, Леденото езеро е най-високото ледниково езеро на Балканския полуостров. Както подсказва името му, езерото често е покрито с лед дори през летните месеци. Обградено от заснежени върхове и тучни ливади, Леденото езеро е спираща дъха гледка. Достъпът до езерото изисква умерено ниво на фитнес, тъй като включва стръмни изкачвания и преходи, но усилията със сигурност си заслужават.

Леденото езеро в Рила
Леденото езеро в Рила

Открий страхотни места за настаняване наоколо на нашата интерактивна карта: 

Booking.com
№ 2

Езерото Карагьол в Рила

Карагьол е високопланинско езеро, разположено в западната част на Рила планина. Намира се на надморска височина от 2485 метра и е заобиколено от красиви иглолистни гори. Езерото е известно със своите кристално чисти води и спокойна атмосфера. До Карагьол може да се стигне чрез лек преход от хижа Иван Вазов, което го прави популярна дестинация за еднодневна екскурзия.

Езерото Кара Гьол в Рила - уникална Българска красота
Езерото Кара Гьол в Рила – уникална Българска красота

Окото в Пирин

Окото – това малко, дълбоко езеро е скрит скъпоценен камък, разположен в Пирин планина. Достъпно само чрез стръмен преход, Синьото око възнаграждава посетителите с хипнотизираща тюркоазена вода, заобиколена от извисяващи се върхове и тучна зеленина. Езерото е особено красиво при изгрев и залез слънце, когато светлината кара водата да блести с невиждана красота. Със сигурност ще бъдете повече от впечатлени след като го посетите…

Езеро Окото в Пирин планина
Езеро Окото в Пирин планина

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия бизнес каталог…

Урдините езера

Тук се спираме на цяла група езера, защото те всички са уникално красиви… Урдините езера са група от седем езера, разположени в Урдиния циркус в Северозападна Рила. Те са част от Национален парк „Рила“ и се намират между върховете Дамга (2670 m), Малка Мусала (2902 m) и Иречек (2852 m). Най-високо разположеното езеро е на надморска височина от 2375 метра, а най-ниско разположеното е на 2184 метра.

Едно от Урдините езера в Рила
Едно от Урдините езера в Рила

Езерата са известни със своите чисти води и красиви гледки към околните върхове. Те са популярна дестинация за туризъм и алпинизъм през летните месеци. Най-лесно достъпното езеро е Долното Урдино езеро, което може да бъде достигнато за около 2 часа ходене от хижа Мальовица. Останалите езера изискват по-дълги преходи и добра физическа подготовка.

Смолянските езера

Тук отново се спираме на няколко езера – не на едно… Смолянските езера, известна група от седем езера, разположени в Западните Родопи, са истинска наслада за окото и душата. Тези кристално езера се простират на надморска височина между 1500 и 2000 метра, предлагайки спиращи дъха гледки към величествените планински върхове на Родопите, които ги заобикалят. Най-големите езера в групата са Лагера (Окото), Рибното езеро, Тревистото езеро и Бистрото езеро, всяко от които притежава уникални характеристики и чар. Тези езера не само служат като важни местообитания за разнообразни растителни и животински видове, но също така предоставят възможности за различни дейности на открито, включително туризъм, риболов и наблюдение на птици. Като част от природния резерват Сосковчето, Смолянските езера са символ на естествената красота и богатството на родопската природа.

Смолянските езера
Смолянските езера

Тези пет уникални езера в България предлагат на посетителите шанс да се потопят в естествената красота нанашата страната. От високите върхове на Рила до дивите гори на Странджа, всяко езеро предлага различно изживяване и гледка. Така че опаковайте екипировката си за туризъм, заредете фотоапарата си и се пригответе да откриете тези спиращи дъха езера в пределите на любимата ви България…

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: