Като най-старата държава на континента, България се гордее със славна и величествена история. България е имала моменти на възходи и падения, но въпреки всичко историята й ни кара да се гордеем. Нека отправим поглед към едни от най-значимите дни в българската история…

1. Създаването на първата българска държава

Всеки един българин трябва да знае годината 681 и събитието, което се случва тогава – а именно създаването на днешна България. Основателят на България е хан Аспарух – син на хан Кубрат. Историята твърди, че Кубрат събира всичките си синове, за да им каже нещо важно. Старият показал на потомците си сноп стрели и ги призовал да ги счупят – синовете не успели. След това хан Кубрат извадил една стрела от снопа и им казал да опитат да я счупят – този път те успели. Изводът на мъдреца бил, че когато синовете му са единни и сплотени¸то те са непобедими, но отделят ли се самостоятелно – те са обречени на разруха. Може би и повлиян от това послание, синът му Аспарух, заедно с другите братя, след битката при Онгъла, очертават територията на новата българска страна през далечната 681г.

2. Покръстването на българите

Княз Борис I утвърждава християнството като официална религия в България за пръв път през 864-865г. Това е било необходимо да се случи, тъй като до преди този момент в България са живеели два етноса – славяни и прабългари. Като етнически групи и двете имали доста различия помежду си – от вярвания, традиции и обичаи до начин на живот. Ханът смятал, че новата религия ще обедини българите и ще предотврати конфликти и прочие помежду им. Освен това България била обкръжена от вече по-цивилизованите държави, където християнството е основна религия. Като езическа държава до този момент, България не била равна на останалите в Европа и нямала същите права, така че българският хан подхожда доста умело и откъм политическа гледна точка. Покръстването на българите започнало в тесен кръг – най-напред християнството приели семейството и близките на владетеля, като той самия получил титлата княз. По-късно била покръстена и останалата част от българското население. С това събитие е поставено началото на обединена и равноправна на останалите държави България!

Покръстване на Българите
Покръстване на Българите

3. България на три морета, Златен век, Цар Симеон I

При управлението на цар Симеон I България наистина постига завидни успехи. През този период територията на страната ни се разпростира на три морета – Бяло, Адриатическо и Черно море – това са и най-големите предели, които държавата ни някога е достигала. По времето на Симеон I столицата е Преслав и точно там с пълни сили се развиват книжнината, писмеността и културата. Неслучайно това е ерата на Златния век в българската история, чиито основи са поставени от цар Симеон I – име, което вечно ще се помни!

Златният век на България
Златният век на България
Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: