Петрич е най-южният български град, част от област Благоевград и всъщност вторият по големина в областта. Петрич е обграден от върховете на Пирин източно и от върховете на планината Беласица югозападно. Интересен факт е, че Петрич отбелязва празника си в разцвета на пролетта – на Гергьовден.

Град Петрич
Град Петрич

Историята, съхранявана през вековете, е белег за живота на българите в Петричкия край. Градският исторически музей ще ви представи историята на района нагледно. Тук ще откриете предмети от епохата на Османско владичество чак до наши дни. Този музей е един от малкото български музеи, в които вратите не са „затворени” и историята продължава да се пише непрекъснато. На територията на града са издигнати няколко военни паметника.

Особен интерес на посетителите представлява Самуиловата крепост, разположена на около 15км от Петрич. Едва ли има българин, който не знае историята за византийския император Василий II ( българоубиец), който нанася поражение на войските на цар Самуил и ги ослепява. Точно тази крепост е свързана с тези събития от 1014г.

Самуиловата крепост
Самуиловата крепост
Открий страхотни места за настаняване в региона и резервирай лесно и удобно тук: 
Booking.com

Нека преминем и към най-интересната част, с която е известен град Петрич, а именно баба Ванга. Баба Ванга е българска пророчица от миналия век, позната с невероятните си пророчески умения. Ванга е изключителна пророчица в световен мащаб. Тя успява да предскаже бъдещето на отделни личности, семейства, групи от хора, но и предсказва за световни събития, събития, касаещи цели народи и нации. Ванга е феномен по всеки един показател.

Паметник на Баба Ванга
Паметник на Баба Ванга

Българката живеела в къща в Петрич до последните си дни на земния свят.

Днес домът й е обявен за къща-музей, като цялата подредба и предмети остават непокътнати. Много от българите са посещавали Ванга приживе, но ако не сте имали възможност, със сигурност ще ви бъде интересно да видите къде е посрещала своите посетители, как и при какви условия е живяла тази жена, която смело можем да определим като „жената чудо”. Тясно свързана с нея е и местността Рупите, където посрещала посетителите си през последните години от живота си. Тази местност е изключително красива, чисто природно, и също толкова магична, заради историята й.

местност Рупите
местност Рупите

Беласица е планината, оказваща най-силно влияние върху природата на петричани. Беласишкият първенец – връх Радомир, е лесен за изкачване и позволява да се полюбувате на панорамни гледки, откриващи Петрич, а също и селата Ключ, Самуилово и Скрът. Растителният и животинският свят тук изграждат природен парк „Беласица”, който е и най-новият Природен парк у нас. Заслужава си да се докоснете до девствената природа, чистотата и уединението на Осогово-Беласишката планинска верига наоколо.

ВИЖ ОЩЕ:

Какво да разгледаме в района на град Сандански 

Гоце Делчев – южното бижу сгушено в Пирин планина 

Курорти с минерална вода в България 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: