В съзнанието на българина от миналото огъня и водата, заедно с всички природни стихии, са заемали значимо място. Българското битие е било неотлъчно свързано с майката природа. Българите са изпитвали преклонение и страхопочитание към ценните на дарове на земята. Огънят има контрастна символика. От една страна той символизира плодородие, топлина и светлина, ала от друга страна огънят може да причини болка, опустошения, може дори да отнеме човешки живот. Оттам произлиза и народната поговорка „Пази се като от огън.”

Нестинарството в България - под егидата на Юнеско
Нестинарството в България – под егидата на Юнеско

Горещници са наречени трите най-горещи дни през годината. Доказано от астрономията това са 28,29 и 30 юли, но според народните вярвания Горещници се отбелязват на 15,16 и 17 юли. Символиката на свещеното число 3 не остава скрита, като подобно на други тридневни празници, първият и последният ден са с най-голяма тежест. Това са дни, в които работата е забранена, независимо дали става въпрос за работа вкъщи или работа на полето. Хората по това време не копаят, не жънат, и не карат сено, защото би ги сполетяло пожар.

Горещници - традиции и празници в България
Горещници – традиции и празници в България

Българите били строго убедени, че който се отрече от празника, рано или късно ще се опари под една или друга форма. На 15 юли огънят във всеки дом се загася, на следващия ден огън също не се запалва. Едва през вечерта на 17 юли всред селото се запалвал огън, от който всеки носел към къщата си. Запалването на огъня било трудоемка задача, защото били използвани единствено две сухи дървета, които хората втривали едно в друго.

Стара българска къща
Стара българска къща

Времето през всеки един от трите празнични дни било определящо за предстоящата година. Първият горещняк определя времето за януари, вторият е знак за времето през февруари, а на третия ден се разбира какво ще е времето през март. Ако времето е хубаво през съответния горещняк, то и даденият месец го очаква сполучливо време. Обратно, ако времето е лошо, то съответният месец ще бъде пронизан със студ и виелици.

Открий страхотни дестинации за твоето следващо пътуване тук…

Booking.com

Празници като този показват отношението на старите българи към великата природна сила. Прадедите ни са осъзнавали зависимостта си от природата и това ги е карало да създадат дни като този, които едва ли се срещат някъде другаде по света.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: