Мелник е най-малкият български град, разположен в полите на Пирин планина, обл. Благоевград, общ. Сандански. Състоящ се от население, наброяващо около 400 души, градът е привлекателна туристическа дестинация. Подобно на близкия град Сандански, Мелник също се хвали с отлични климатични условия, в повечето случаи преобладават доста високи температури. Югозападният район у нас е несъмнено един от най-посещаваните от туристи, а Мелник е като негова столица в това отношение…

Мелник - най-малкият град в България
Мелник – най-малкият град в България

Открий страхотни оферти за настаняване в Мелник тук: 

Booking.com

Малкото градче съществува още от античността. Богатото историческо минало е оставило своите белези на територията на града до днес. На входа на града ще бъдете посрещнати от издигащия се паметник, в чест на Яне Сандански. Градския исторически музей ще ви въведе в бита на българина от Пиринска Македония. По изключителен начин са представени традициите, обичаите и ежедневието на хората, обитавали тези български земи. В музея ще станете преки свидетели на домовете, носиите, сватбите, накитите, останали от времето на прадедите ни. Неслучайно точно този музей е част от списъка на 100-те национални туристически обекта в страната.

Традиционни Български къщи в Мелник
Традиционни Български къщи в Мелник

Болярската къща е едно интересно място в Мелник,

което ще развихри фантазията ви. Смята се, че постройката е била къща на деспот Алексий Слав, но днес няма почти нищо в нея. Наричана е още Византийската къща, и е отличен избор за любителите на тайнственото и чудното! Кордопуловата къща е къщата, в която задължително трябва да влезете. Тази къща е обявена за най-голямата и представителна къща от времето на българското Възраждане. Ако ви е интересно как и при какви условия са живеели най-богатите българи преди два века, то разходете се из огромния палат. В малкия Мелник има още много къщи. Всяка от тях носи своята история и е уникална по свой собствен начин. Архитектурата на всички домове е повече от впечатляваща. Тук има и два манастира – „Св. Харалампий” и „Св. Богородица” , успели да се запазят до толкова, до колкото е възможно, античните постройки са доста интересни, а в близост до тях има новопостроен параклис, така че разходката до там си заслужава!

Мелник на залез слънце
Мелник на залез слънце

Природата в този туристически център

изиграва не по-малко важна роля! Запазихме най-доброто за финала – Мелнишките пирамиди. Скалните образувания са природен феномен. Всяка пирамида наподобява различно нещо – някои си приличат на пирамиди, други на кули, трети на планински върхове и т.н. Съвсем основателно Мелнишките пирамиди са сравнявани с тези в Египет. Природата безусловно е сътворила чудо, създавайки това произведение на изкуството, а ние българите сме наистина богати, притежавайки този дар на своя земя!

Мелнишките пирамиди на залез
Мелнишките пирамиди на залез
Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: 

Оферти за настаняване в района на Пирин планина

Разгледай страхотни места за настаняване в района на Пирин планина и резервирай сигурно и удобно тук...