Ботевград е част от Софийската област и един от градовете, за които като че ли не се говори достатъчно. Градът е повече от подходящ за един уикенд туризъм, през който ще можете да обиколите както традиционни туристически обекти така и не чак толкова в района. Нека видим кои са 5-те места, които си заслужават вашето време…

1. Часовниковата кула

Това е може би най-голямата емблема на града и нещото, по което със сигурност ще отличите Ботевград, защото тази кула е най-високата часовникова такава в България. Обектът е включен в списъка на 100-те национални туристически обекти у нас. 30-метровата кула впечатлява с редки барокови елементи и особено внушителни стенописи. Построена още през 1866 година, кулата е запазила своята функция – а именно работещия часовник!

Часовниковата кула в Ботевград
Часовниковата кула в Ботевград

2. Паметник на Христо Ботев

Колкото и клиширано да звучи, за да имаш бъдеще трябва да познаваш добре историята си, а какво по-добре от това да заведете децата си пред паметника на една от иконите в българската история и да се заредите със доза революционен дух? Христо Ботев, наш поет, революционер и национален герой, е светиня. Градът носи имената Самунджиево и Орхание, докато през 1934 не е преименуван в чест на героя, пролял кръвта си за родината.

Паметник на Христо Ботев Ботевград 2011 г. Monument to Hristo Botev Botevgrad Bulgaria

3. Исторически музей

Историческите музеи си остават наша запазена марка, но това е така, защото историята на България е наистина богата и във всеки край на родината има какво да научите! В музея във Ботевград са събрани над 15 000 експоната, сред които и домакински пособия, оръдия на труда. В този музей ще намерите и мраморна плоча с образа на Тракийски конник. Тук се съхраняват материали, свидетелстващи за живота по земи векове назад.

Открий страхотни места за настаняване и резервирай на най-добрите цени тук:

Booking.com

4. Паметник „Костница на Ботевите четници”

Само на няколко км от Ботевград, в село Скравена, е установен уникалния по вида си паметник. Костницата съхранява главите на четници, загубили живота си при с. Люти брод. В годината на Априлското въстание – 1876, местното население собственоръчно донася главите и ги погребва в двора на църквата, като по-късно са преместени тук. Фактите красноречиво свидетелстват за онзи непоклатим дух на нашите предци.

Панорама над Ботевград
Панорама над Ботевград

5. Манастир „Св. 40 мъченици”

Манастирът в село Врачеш, недалеч от Ботевград, е представлявал книжовен център, килийно училище и девически манастир назад във времето. Природата, в която е скътан, прави обстановката още по-приятна. Тук не само ще се потопите в историко-събитейното, ами ще усетите и нотки на прохлада, спокойствие, тишина. Бягството от реалността тук е гарантирано!

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: