Бабинден е традиционен български празник, за който се смята, че води началото си от далечните праславянски времена. Днес на 8-ми януари се чества Денят на родилната помощ, акушерките и гинеколозите, но и Бабинден по нов стил. По стар стил Бабинден се чества на 21-ви януари.  Може би се питате каква е връзката между лекарите специалисти и нашите баби? В тази статия ще узнаете интересни факти за този народен обичай…

Открий страхотни места за настаняване във Велинград тук: 

Booking.com

В миналото, когато медицината все още не е била дотолкова развита, „бабите” са били жените, които помагат на младите невести за раждането им в домашни условия. В знак на благодарност и признателност към бабите-акушерки е възникнал празникът Бабинден. Мотото на този ден – уважение и почит към по-възрастните, остава в сила и до днес.

Бабинден - традиции и обичай на празника
Бабинден – традиции и обичай на празника

Някогашните българки, чиито деца са били от една до тригодишна възраст, са ставали рано сутрин на 21-ви януари, за да отидат да налеят прясна вода преди изгрев слънце. По традиция в котлето с вода се слага здравец. През деня булките отиват до дома на бабата, за да извършат заедно ритуала „поливане”. Този поливен обред се извършва в градината под плодовито дърво, или пък на стълбите, като бабата измивала ръцете си със сапун и вода, донесени от младата невеста. След това бабата-акушерка избърсва мокрите си ръце по дрехите на по-младата жена. Бабата закичва и китка здравец с мартеничка на младата майка. Най-накрая бабата обикновено подхвърля вода три пъти нагоре, подскачайки и изричайки думите „ Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!”. Тази традиция е свързана с призива младите невести да са плодовити и лесно да раждат.


В много български обичаи се оставят „дарове” на някого, Бабинден не прави изключение в тази категория. След поливният обред на бабата-акушерка се давали ризи, чорапи и платно. За да върне жеста, бабата връзвала на дясната ръчичка на децата, които е отродила(хванала след раждането) мартеничка със сребърна монета, а отделно това им подарява ризки и чорапки. Най-накрая възрастната жена измива личицето на малкото с водата. Според вярванията, водата която мине през ръцете на бабата на Бабинден има пречистваща сила. Във връзка с водата се знае също, че още след раждането бабата-акушерка пълнена стомна с вода, която да занесе в черквата. След като водата е осветена от свещеник, майката трябвало да измива детето си с нея до 40-ия му ден от раждането.

По обяд на 21-ви януари българките се събирали в дома на бабите, като носели гозби и пиво. Празничният обяд протичал с много песни, танци, шеги и закачки. В някои краища на България се правели допълнителни обреди, за да бъде една майка многодетна. Женският празник приключва след обяда на бабината трапеза, когато вече и мъжете могат да се присъединят.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: