Празниците са онова време от годината, в което си даваме равносметка, прекарваме време с близките си и празнуваме. Необходимо е да си дадем равносметка, да се запитаме дали сбъднахме мечтите си и какво, как и защо се случи. Безценно е и да прекараш време със семейството и роднините, а едва ли има някой, който не обича веселбата. Но някои празници са по-особени, по-специални, защото носят своето скрито послание…

Байрям в България
Байрям в България

Курбан Байрам е най-големият мюсюлмански празник. Той се чества на различна дата всяка година, като продължава три дни. Като всички религиозни празници, и този дава възможност на хората да прекарат време с близките си. Мюсюлманите по цял свят се събират около трапезата и празнуват. Но този празник има един доста интересен обичай – жертвоприношението.

Курбан Байрям
Курбан Байрям

Курбан Байрам е денят, в който всяко мюсюлманско семейство прави жертвоприношение на животно в знак на благодарност към Аллах. Най-често животното е овца. Ритуалът се започва с дуа – споменаване на Аллах. Всъщност не самото действие е толкова интересно, колкото неговата история. Историята твърди, че този празник се появява в религията Ислям, след като преди много години Аллах решил да изпита един свой пророк, Ибрахим. Богът на мюсюлманите решил да тества вярата на негов човек. Аллах повелил на своя пророк да принесе в жертвоприношение своето дете. Ибрахим бил смаян, натъжил се изключително много, но все пак решил да извърши повеленото му от Всевишния. Когато бил на път да стори това, Аллах го спрял, защото се убедил че този човек му е верен и е готов на всичко в негово име. Оттогава насетне било прието да се извършва жертвоприношение на животни.

Курбан Байрям
Курбан Байрям

Тази история внушава за силната вяра на мюсюлманина. Мюсюлманинът е готов да се раздели с най-близкото си, да извърши най-големия грях, щом му е повелено от Аллах. Вярата на вярващия човек е несъизмерима и тази история го доказва. Вярата, обичта и уважението към създателя достигат крайни висоти в Ислямската религия. Няма нещо по-красиво от това да си смел, да вярваш, да обичаш, да си готов да действаш…

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: