Туристическата раница е незаменим елемент от нашата подготовка за многодневното ни пътуване. Купуването й обаче може да бъде истинско приключение, особено ако ни е за първи път. С колегите от Pohod.eu сме този материал, за ви улесним в този сложен избор.Дори и за запалените планинари изборът на туристическа раница често е свързан с главоболие и десетки часове на дилеми. В крайна сметка от нея зависи нашия комфорт по време на пътуването.Ако не искате да купувате различни раници в дългосрочен план, е добре да помислите внимателно за тази покупка.

Важни насоки в избора на туристическа раница:

Съобразете раницата с вашите индивидуални нужди

Ако сте любители на еднодневните пешеходни разходки, не се нуждаете от максимална вместимост. Колкото е по-голяма раницата, толкова е и по-тежка. Изберете такава, която ще събере всичко необходимо за обичайната продължителност на разходката ви.Има и модели, изцяло ориентирани към дамите с по-малък панел на гърба и специфични контури на презрамките.

Вид на раницата

Раниците без рамка или с лека рамка са с по-малко тегло. Раниците с лека вътрешна рамка, но без презрамки за регулиране на натоварването, могат да се справят с тежестта, но комфортът е по-малък.
Доброто приспособяване към гърба е важно за пътуванията с повече нощувки на открито. Ето защо е добра идея да изберете раница с рамка и стабилизиращи ремъци за раменете, особено ако сте начинаещи.
Раниците с външна рамка вече не са толкова популярни. При тях разстоянието между гърба и раницата осигурява добра вентилация. Недостатъкът им е, че тежестта е по-далече от тялото, което я прави по-малко стабилна, ако се носи близо до гърба. Изразената рамка също така е относително тежка.
Раницата с вътрешна рамка е добър избор. Рамката е скрита отзад и е свързана с колана на ханша. Различните производители имат своя техника за това. Обикновено се използва алуминий, монтиран върху пластмасова плоча за увеличаване на твърдостта и товароносимостта.
Добре е раменните презрамки да бъдат двойно подсилени, за да ви осигурят повече комфорт и да предпазят кожата ви от нараняване. Не забравяйте, че може да се наложи дълго да вървите с раницата на гърба без възможност да спрете за дълга почивка. Важно е и да знаете, че когато раницата ляга на по-голяма площ на гърба ви, по-малко ще усещате тежестта. Ако по принцип страдате от болки в гърба, това е изключително важно. Коланът на раницата, който има за цел да пренесе натоварването на ханша и краката, също е много важен. Той трябва да приляга плътно, защото при катерене, например, може да измести тежестта и да повлияе негативно на равновесието ви.

Екстри

Някои туристически раници имат различни екстри, целта на които е да ви улеснят в пътуването и дори да ви подготвят за изненадите на времето. Пример за това е вграденият дъждобран, който може да запази товара ви от дъжда. Хубаво е раницата да има достатъчно опции за закрепване на оборудване, което може да ви потрябва като: постелка, снегоходки, лопата за сняг, бутилки, въжета.
Имайте предвид и че твърде малката туристическа раница причинява повече проблеми от твърде голямата. Ако купувате туристическа раница онлайн, изберете такава с по-голяма дължина на гърба.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: