Какво трябва да направите, за да останете здрави и жизнени за дълго време? Някой ще се сети за правилния начин на живот и отхвърлянето на лошите навици. Друг ще помисли за почивка в курорт и профилактика на тялото. Някой ще каже, че просто трябва да се грижите за здравето си, да се преглеждате редовно, а също и да се лекувате от доверени лекари.

Здравето ни до голяма степен зависи от състоянието на имунната система. Тя е тази, която разработва лекарствата, необходими за ефективно противопоставяне на много болести.Имунитетът е вроден и придобит. Следователно хората, които по природа са получили слаб защитен механизъм на тялото си, с помощта на определени средства и техники, могат значително да го укрепят.

Как да повишим имунитета при възрастен?

В медицината цял раздел, наречен имунология, е посветен на изучаването на имунните процеси, както и на различни нарушения на имунната система. Можете да получите общи препоръки, както и да коригирате начина си на живот и диета. Ако здравословното състояние е достатъчно сериозно, струва си да се свържете с имунолог.

Какво представлява човешкият имунитет?

Човешкият имунитет е огромен комплекс от специфични защитни механизми. Основната му цел е да неутрализира или минимизира въздействието на негативните външни фактори, които навлизат в организма от околната среда (от въздуха, водата, заедно с храната и др.). Това могат да бъдат не само чужди вещества, но и всякакви вируси и бактерии, които могат да причинят много заболявания.Огромен брой фактори влияят на състоянието на имунната система. Зависи от режима на сън, начина на живот и физическата активност, качеството на храната и питейната вода, екологичната ситуация в района на постоянно пребиваване и др.
Лекарят може да направи заключение за текущото състояние на имунната система, като направи:

  • Преглед на устата и езика на пациента за да определи здравословното му състояние
  • Визуална инспекция.
  • Проучване на анамнеза (колко пъти и през какъв интервал е имало пневмония, настинки и др.).
  • Декодиране на лабораторни изследвания.
  • Оценка на имунния статус (с помощта на специални изследвания – за имуноглобулини, В- и Т-лимфоцити, супресори и др.)

Отслабването на имунната система, причинено от различни причини, може да доведе до лошо здраве. Ето защо лекарите ви призовават внимателно да наблюдавате благосъстоянието си и да не пренебрегвате тревожните сигнали, изпращани от нашето тяло. Знаейки какво представлява отслабената имунна система, както и предприемането на навременни мерки за укрепването й, можете да намалите риска от развитие на сериозни заболявания, както и да удължите живота.
Важно е да знаете: Наддавали ли сте или сте отслабнали драстично без видима причина? Развили сте алергия, която се проявява под формата на хрема или кожни обриви? Кожата на лицето изсъхва и се лющи, а на ръцете – зачервява ли се и се напуква? Вероятно причината за това е рязкото намаляване на имунитета. Вместо да поглъщате хапчета, трябва да отидете на лекар, да се изследвате и да възстановите имунната си система.

Защо ходенето в планината е полезно и ще укрепи имунната Ви система?

Първо, планините имат лечебно биополе, поради което престоят в тях има оздравителен ефект. „В зависимост от структурата на кристалната решетка на Земята, положителни или отрицателни енергийни полета (така наречените геопатогенни зони) могат да доминират на различни места.
Хората се занимават с духовна работа от древни времена със зони с положителна енергия, каквито има много в планините. Тяхната енергия активира енергийната структура на тялото (чакрите и енергийните меридиани), а чрез тях емоционалната, волевата и интелектуалната сфера се настройват от само себе си.
Освен това, поради продължителна физическа активност, планинските туристи произвеждат така наречения хормон на щастието – ендорфин.

Втората причина, поради която е полезно да отидете в планината, е свързана със смяната на пейзажа и обстановката. „Не е тайна, че основният компонент на здравето е емоционалното състояние на човек, т.е. състоянието на душата му. Дори първопричината за обикновена настинка е в емоционалната сфера. За повечето хора, живеещи в града, тя е потисната от ежедневния стрес. В планината има пълен разпад на обичайните информационни връзки (дом – работа – среда) и човекът подсъзнателно се концентрира върху душата. От това той постепенно започва да се изпълва с любов, радост, вдъхновение и сякаш се ражда отново, докрай изпълнен с физическа и умствена енергия.

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: