Светлина, слънце, огън – всичко това древните гърци наричали с едно име – “Фотос” и кръстили поселището до горещата минерална вода Фотьовица. Местните го превели като Огняново – огнено, горещо… Родено от парата на бликащата минерална вода, огряно от светлината на богатството и плодородието на земята, обитавано от незапомнени времена… Тук паметта на водата още пази звужите от песните на тракийските жреци. След тях римляните построили крепост, терми и богати вили – град Никополис Ад Нестум. Преданието говори, че минералните извори при огняново Бог е дарил с целебна сила след горещите молитви на Св.Апостол Павел. Тези води се сравняват с Елея, който църквата освещава с тайнство за изцеряване на болни… Това е Огняново – малката перла на СПА туризма в Западни Родопи… В тази статия ви даваме няколко идеи за разходка около курорта…

Открий страхотни места за настаняване и резервирай на най-добрите цени тук: 

Booking.com

1. Тракийско мегалитно светилище “Скрибина” до село Крибул

Изпълнено с мистика и легенди, това място ще ви завладее а дори може и да ви изцели от тежко заболяване, психологичен проблем и др. Светилището представлява голям камък с дупка на върха – предполага се, че това е древна тракийска обсерватория за наблюдаване на космическите явления. Местните наричат светилището “провирачката” и според тях, мястото притежава специална енергия да лекува. Според преданията, наблизо живее голяма змия – пазителка на мястото. До лековитото място трябва да ви заведе посветена жена от селото, която е веща в тайните на изцелителната местност, предадени и от поколение на поколение…

Крибул и местност Скрибина
Крибул и местност Скрибина

2. Ковачевица и Лещен

Ковачевица и Лещен са прекрасни туристически дестинации близо до Огняново, които ще ви пленят със своята красота и спокойствие. Независимо дали търсите приключения в планината или искате да се насладите на природата и автентичната атмосфера на българското село, тези две места ще ви предложат незабравими спомени.

3. Старинен римски град Никополис ад Нестум

Никополис ад Нестум е един от най-впечатляващите археологически обекти в България, който носи в себе си богата история и културно наследство. Разположен в близост до град Гърмен, този древен римски град е бил основан през 45 г. пр.н.е. от римския генерал Марк Луций Кравъс. Никополис ад Нестум се разгърнал на брега на река Нестос, която служила като важен търговски път между Римската империя и Изтока. Градът е бил построен съгласно римските градоустройствени принципи, като са запазени много от оригиналните сгради и паметници.

Никополис Ад Нестум
Никополис Ад Нестум

Препоръчваме ви да посетите хотел Огняново – прекрасен за настаняване, изключително добра кухня и множество възможности за релакс и СПА. Хотела се намира на 100 метра от езерото и на около 500 метра от центъра на Огнаново. Разположен е на красив хълм и гледката от балкона на хотела е прекрасна!

4. Село Долен

Когато пристигнете в Долен, ще бъдете завладени от очарованието на това автентично българско село. Сгушено в зеленина и обгърнато от величествени върхове, то излъчва уют и спокойствие. Местните жители са гостоприемни и с удоволствие ще ви покажат красотите на техния край. Една от главните забележителности в село Долен е неговата архитектура. Тук можете да видите традиционни родопски къщи, изградени от камък и дърво, с покриви от големи плочи. Тези къщи не само са красиви, но и имат уникални архитектурни детайли, които разказват историята на миналото.

село Долен
село Долен

ВИЖ ОЩЕ:

5 уникални български села, които трябва да посетиш 

Гоце Делчев – южното бижу сгушено в Пирин планина 

4 страхотни места, които да разгледаш в западни Родопи 

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: