България е страна с широко и разнообразно водно богатство. Природата и водата в едно са успели да сътворят живописни реки, езера, водопади и блата. В тази статия ще отправим поглед към едни от най-очарователните езера разположени на българска земя…

  • Седемте рилски езера

Не едно, ами цели седем езера се издигат във величествената Рила планина на надморска височина 2 500m. Тази езерна група е една от най-посещавани от страна на туристите. Името на всяко езеро съответства на начина, по който то изглежда от птичи поглед. Най-високо е „Сълзата”, чиито води са кристално чисти и огледални. Езеро Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България. Най-голямо по площ е езеро Близнака, а езеро Бъбрека е с най-стръмни брегове. Рядко споменаваното езеро Трилистника има неправилна форма. Водите на Рибното езеро са най-плитки. Поредицата от езера завършва с Долното езеро, където се влива водата от всички останали. Красотата на тези природни изкуства, защитената горска растителност и идеално чистият въздух ще са „хляб” за тялото и душата ви едновременно!

Седемте рилски езера
Седемте рилски езера

Открий страхотни места за настаняване в Рила планина на нашата интерактивна карта: 

Booking.com
  • Сребърна

Езерото Сребърна е част от защитения едноименен резерват. Водите му са сладникави. Сребърна се намира край река Дунав, в района на град Силистра. Фауната тук е причина езерото да бъде толкова предпочитана туристическа дестинация. Доказано е, че езерото е част от главното миграционно трасе на прелитни птици от Европа към Африка и обратно. Тук може да уловите с поглед над 220 вида птици. Районът е дом на над 40 вида бозайници, над 10 вида влечуги и разнообразие от риби и земноводни. На територията на резервата Сребърна може да посетите и музей на препарирани животни. Обособената екопътека гарантира приятна разходка и досег с всички животински видове.

Резерват Сребърна - уникално природни бижу на България
Резерват Сребърна – уникално природни бижу на България
  • Аркутино

Езерото Аркутино е пресечна точка на разнообразни природни богатства. Аркутино е част от защитената територия на резервата Ропотамо. Само на 10km от морския град Приморско е разположено това блатно езеро, известно още като Мечешко блато. Пясъчни дюни разделят езерото от Черно море. От флората тук ще срещнете красивата пясъчна лилия. Аркутино открива повече от страхотна гледка към остров Свети Тома, а това е единственото място в България, където виреят кактуси. Наоколо гнездят някои от птиците, включени в Червената книга на България – чапла, бухал, ням лебед. Най-добро време за посещение на езерото е периода между април-ноември, така че все още имате време, побързайте!

Аркутино
Аркутино

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия бизнес каталог…

  • Бургаското езеро

Фактът, че това е най-голямото естествено езеро у нас, е сам по себе си достатъчна причина да ви накара да посетите Бургаското езеро. Езерото представлява плитък лиман. Водите му са солени, заради връзката с Черно море, благодарение на която се срещат и доста общи водни обитатели. Над него се движат 9 от застрашените от изчезване птици в световен мащаб. Зимният сезон е още по-подходящ за посещение на езерото, защото точно тогава ще имате възможността да наблюдавате къдроглави пеликани, червеногуши гъски, корморани и други.

Бургаското езеро
Бургаското езеро
  •  Смолянските езера

Смолянските езера са пръснати по долината на река Черна. Днес броят им е драстично намалял – 8, в сравнение с миналото, когато те са били цели 20. Въпреки това те са не по-малко впечатляващи. Имената им са: Бистрото езеро, Мътното езеро, Тревистото езеро, Милушевското езеро, Платеното езеро, Лагера, Силажа и Османовия гьол. Флората и фауната тук формират една невероятна природна картина, която превръща разходката из езерата в незабравимо изживяване. Родопите предлагат изобилие от поляни в точно този район, което създава отлични условия за къмпингуване. Често се организират и различен тип събития наблизо, предимно музикални.

Езерото Рибката - част от смолянските езера
Езерото Рибката – част от смолянските езера
Последвайте ни в социалните мрежи:

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: