На 1-ви март българите се поздравяваме с „Честита Баба Марта” и връзваме мартеници на най-близките хора. Хората по цял свят посрещат и изпращат сезоните, но в България сякаш идването на пролетта и настъпващото ново начало са една идея по-значими. В тази статия ще разберете малко повече за предвестничката на пролетта Баба Марта и обичаите около този ден.

Честита Баба МАрта
Честита Баба МАрта

Народните легенди разказват, че Баба Марта е сестра на Голям Сечко(Януари) и Малък Сечко(Февруари). Баба Марта има променливо настроение и много често е сърдита, защото братята й или изпиват виното или правят някоя голяма беля. Ето защо тя постоянно променя настроенията си, ту е блага и добра, ту сурова и сърдита, което дава своето отражение и на времето през март – ту топло, ту мразовито.

кокичета и мартеница
Kокичета и мартеница
Открий страхотни места за почивка през Март тук: 
Booking.com

 

Българите са започнали да си връзват мартеници, за да спечелят милостта на Баба Марта и да се наслаждават на мек и приятен месец март. Мартеницата символизира здраве, плодородие и дълъг живот. Почти винаги мартеничките са от бели и червени конци, но в някои краища на Родопите се срещат и многоцветни мартеници, най-често със син цвят. Бялото е символ на невинност, чистота и ново начало. Червеният цвят олицетворява огъня, слънцето и живота. Синьото в мартениците прави препратка към небето и водата, божествената вечност и аристократичността. Ако някъде срещнете мартеница със зелен цвят, то тя е знак за здраве, възраждане и празничност.

Днес е останало схващането,

според което мартениците се свалят в момента, в който видим щъркел. Прието е мартениците да се оставят на цъфнали дръвчета. Ако зърнем щъркел, който стои на едно място, това е знак за мързеливо лято. В миналото девойките разбирали за бъдещия си съпруг според мартеницата. Младите момичета сваляли мартениците и ги поставяли под камък. След половин година те идвали на същото място и ако около мартеницата имало струпвания от мравки, то техният избраник няма да е особено заможен. Когато девойките искали да са здрави, румени и засмени, връзват мартениците на цъфнало дръвче. В случай, че искат да се избавят от злини и лош късмет, пускали мартениците си в течаща вода.

Мартеница за Баба Марта
Мартеница за Баба Марта

Открий страхотни места и препоръчани бизнеси в нашия каталог…

По стара българска традиция границата между старото и новото се свързва с появата на зли сили. С изпращането на зимата, хората изпращали и лошите сили, като в края на февруари пречиствали и разтребвали домовете си от всичко старо. Поверието гласи, че Баба Марта обича да вижда млади и хубави девойки, а не стари жени. Затова, за да си спечелят нейната милост, момите се разхождали весели и засмени по улиците на 1-ви март, докато възрастните си стояли вкъщи.

Първи март е шарен, весел и изпълнен с много обич български празник. На този ден българите във всяка точка се обединяват под наслов „бяло и червено”, а няма по-красиво нещо от което и да било обединение!

Бизнес каталог на хотели и места за настаняване

Регистрирай безплатно хотел, вила, къща за гости, ресторант,бар, дискотека или друг бизнес в сферата на туризма. Виж 10 добри причини поради, които си заслужава да се регистрираш тук: 

Напиши коментар

Мечтаната пролетна почивка е на един клик разстояние...

Твоята невероятна есенна почивка е на един клик разстояние... резервирай уникална есенна почивка в България тук: